Szaniter

A fürdőszoba napjainkban már nem csak tisztálkodásra alkalmas helyiség. A szépségápolás, a feltöltődés helyszíne egy fárasztó nap után. Fontos, hogy jól érezzük magunkat az ott eltöltött idő alatt. Tervezése rendkívül összetett feladat, a szaniterek kiválasztása nagy kihívást jelent.

Rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, ha olyan szanitereket szeretnénk, amelyek hosszú éveken keresztül garantálják a kifogástalan minőséget.

Minőség tekintetében érdemes tájékozódni a termékgarancia időtartamáról. A szaniterek alapvető mosdóhigiéniai termékek, pl. mosdó, zuhanytálca, zuhanykabin, kád, csaptelep, WC

Kád, de milyen legyen?

A fürdőszoba egyik legmeghatározóbb eleme, a kád. Kiválasztásakor az elsődleges, hogy meghatározzuk, milyen anyagból szeretnénk, anyaga határozza meg az élettartamát és kényelmi tulajdonságait.

A legegyszerűbb megoldás a lemezkád, illetve zománcozott kád. Árban mindenképp kedvező, ellenálló a kopással és a karcolásokkal szemben. Jó hővezető tulajdonsága miatt hamar felmelegszik. Formáját tekintve egy egyenes kádról beszélünk.

A legnépszerűbbek az akril kádak, mert könnyű formálhatóságuknak köszönhetően számtalan forma és méret hozható létre. Az akril kád lehet egyenes kád, aszimmetrikus kád, sarokkád vagy akár szabadon álló kád is. Jó tudni, hogy amikor akrilról beszélünk, a legjobb minőséget a „100 % szaniterakril” termékek képviselik.

Mosdó választása

A mosdó kiválasztásakor érdemes eldönteni, hogy milyen típus felel meg leginkább az elképzeléseinknek. Típus tekintetében lehet falra függesztett, lábon álló vagy valamilyen bútor által alulról megtámasztott mosdó. A beépített mosdók gránitpultba, csempével burkolt pultba vagy munkalapba is süllyeszthetők.

Divatosak manapság a pultra vagy szekrényre építhető mosdók, melyek különféle formákban –kerek, ovális, szögletes alakban – is kaphatók. Kedvelt típus még az úgynevezett szárnyas mosdó, melynek lényege, hogy a mosdó maga a pult. Választásunk fontos szempontja kell, legyen a mosdó anyagának megválasztása.

A legelterjedtebbek a porcelán és kerámiamosdók, sikerük töretlen, hőállóak, jól viseli a súrolást és a vegyszereket. Léteznek ma már természetes kőből, (gránit, márvány, mészkő) készült vagy akár betonból kiöntött mosdók is. Az üvegmosdókat edzett, ütésálló üvegből készítik, ezek igazán gyönyörűek, színes változatban is megtaláljuk.

A mosdó formájának csak a képzeletünk szabhat határt, megtaláljuk a különleges vonalvezetésű, az extravagáns vagy épp az aszimmetrikus mosdókat is. A mosdó formája meghatározza a fürdőszoba stílusát, hisz a praktikusság mellett nem mehetünk el az esztétikai szempontok mellett sem.

Zuhanytálca és zuhanykabin

A zuhanykabin a fürdőszoba legnagyobb bútora, a zuhanykabin alapja pedig a zuhanytálca. Fontos tehát meghatároznunk, hogy mennyi helyet szánunk a zuhanykabinnak és milyen zuhanytálca alapra szeretnénk építeni. A zuhanytálca formája lehet íves vagy szögletes.

Íves a zuhanytálca, amikor a zuhanytálcának csak három oldala van, két egyenes, amit különböző kisebb nagyobb ívben zárják be a háromszöget. Az íves zuhanytálca lehet aszimmetrikus is, ami azt jelenti, hogy a két egyenes oldala nem egyenlő hosszú.

Szögletesnek valójában a négyzet vagy téglalap formájú zuhanytálcát nevezzük. Az ötszögletű zuhanytálca lehetőséget biztosít egyedi méretű zuhanykabinok számára. A zuhanytálca lehet az mélytálcás vagy csak minimális kerettel rendelkező és teljesen perem nélküli.

A zuhanytálcák leggyakrabban akrilból készülnek, vannak azonban kerámia zuhanytálcák is, melyek igen hosszú élettartalmúak, és nem deformálódnak. Választhatunk műmárvány zuhanytálcát is, ami rendkívül időtálló anyag és rengeteg formázási lehetőséget is rejt.

Az akril a meleg víz hatására felmelegszik, a meleget hosszú ideig tartja, kellemes meleg érzetet ad a hideg zuhanytálcában ácsorgás helyett. A zuhanykabin kiválasztásakor is rengeteg szempont szerint kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet.

Általában megszabott méretek közül választhatunk a kínálatból (80x80, 90x90, 100x100). Miután kiválasztottuk a méretet és az elhelyezkedést, döntenünk kell, milyen elhelyezkedést szeretnénk a zuhanykabinnak.

Amikor a sarok megtervezése a falak mentén történik, a zuhanykabin lehet kétfalas, épített (a zuhanykabint 3 fal határolja, így egy ajtó segítségével már készen is van a zuhanykabin), és egyfalas. A keretes zuhanykabin a legelterjedtebb fajta, a félkeretes a függőleges keretek hiányára vonatkozik és a keret nélküli, amikor is a zuhany falait zsanérokkal rögzítik a falhoz.

Csap és csaptelep

A fürdőszobai csapok esetében megkülönböztetünk mosdókagylóhoz szerelt, illetve kád vagy zuhanykabinhoz szerelt csapokat. Mosdó csaptelepek kaphatók álló, falra szerelt vagy falsík alatti (beépíthető) kivitelben.

Kád csaptelep esetében, választhatjuk a hagyományos fali kádtöltő csaptelepet, a kádperemre szerelhetőt vagy egy térben álló kád esetében a padlón álló kádtöltő csaptelepet. A zuhany csaptelep lehet egykaros keverős és kétgombos csaptelep vagy akár termosztátos csaptelep is.

Javasoljuk, hogy már a tervezési fázisban is kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, hogy a kád, mosdó, zuhanytálca, zuhanykabin, csaptelep és WC tekintetében is a számodra ideális megoldást válaszd, így igazi harmóniát hozhatsz létre az otthonodban.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.