Szaniter

A fürdőszoba napjainkban már nemcsak tisztálkodásra alkalmas helyiség, hanem a szépségápolás, a feltöltődés helyszíne is egy fárasztó nap után. Fontos, hogy jól érezzük magunkat az ott eltöltött idő alatt. Tervezése rendkívül összetett feladat, a szaniterek kiválasztása nagy kihívást jelent.

Rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk, ha olyan szanitereket szeretnénk, amelyek hosszú éveken keresztül garantálják a kifogástalan minőséget. Minőség tekintetében érdemes tájékozódni a termékgarancia időtartamáról.

A szaniterek alapvető mosdóhigiéniai termékek, pl. mosdó, zuhanytálca, zuhanykabin, kád, csaptelep, WC.

Kád, de milyen legyen?

A fürdőszoba egyik legmeghatározóbb eleme a kád. Kiválasztásakor elsődleges, hogy eldöntsük, milyen anyagból szeretnénk, mert az élettartama és a kényelmi tulajdonságai is az anyagától függenek.

A legegyszerűbb megoldás a lemezkád, illetve zománcozott kád. Árban mindenképp kedvező, ellenálló a kopással és a karcolásokkal szemben. Jó hővezető tulajdonsága miatt hamar felmelegszik. Formáját tekintve egy egyenes kádról beszélünk.

A legnépszerűbbek az akrilkádak, mert könnyű formálhatóságuknak köszönhetően számtalan forma és méret hozható létre. Az akrilkád lehet egyenes kád, aszimmetrikus kád, sarokkád vagy akár szabadon álló kád is. Jó tudni, hogy amikor akrilról beszélünk, a legjobb minőséget a „100% szaniterakril” termékek képviselik.

Mosdó választása

A mosdó kiválasztásakor érdemes eldönteni, hogy milyen típus felel meg leginkább az elképzeléseinknek. Típus tekintetében lehet falra függesztett, lábon álló vagy valamilyen bútor által alulról megtámasztott mosdó. A beépített mosdók gránitpultba, csempével burkolt pultba vagy munkalapba is süllyeszthetők.

Divatosak manapság a pultra vagy szekrényre építhető mosdók, melyek különféle formákban – kerek, ovális, szögletes alakban – is kaphatók. Kedvelt típus még az úgynevezett szárnyas mosdó, melynek lényege, hogy a mosdó maga a pult. Választásunk fontos szempontja kell, hogy legyen a mosdó anyagának megválasztása.

A legelterjedtebbek a porcelán- és kerámiamosdók, sikerük töretlen, hőállóak, jól viselik a súrolást és a vegyszereket. Léteznek ma már természetes kőből (gránitból, márványból, mészkőből) készült vagy akár betonból kiöntött mosdók is. Az üvegmosdókat edzett, ütésálló üvegből készítik, ezek igazán gyönyörűek, és színes változatban is megtalálhatók.

A mosdó formájának csak a képzeletünk szabhat határt, találkozhatunk különleges vonalvezetésű, extravagáns vagy épp aszimmetrikus mosdókkal is. A mosdó formája meghatározza a fürdőszoba stílusát, hisz a praktikusság mellett nem mehetünk el az esztétikai szempontok mellett sem.

Zuhanytálca és zuhanykabin

A zuhanykabin a fürdőszoba legnagyobb bútora, a zuhanykabin alapja pedig a zuhanytálca. Fontos tehát meghatároznunk, hogy mennyi helyet szánunk a zuhanykabinnak és milyen zuhanytálca alapra szeretnénk építeni. A zuhanytálca formája lehet íves vagy szögletes.

Íves a zuhanytálca, amikor a zuhanytálcának csak három oldala van, két egyenes, amelyek különböző, kisebb-nagyobb ívben zárják be a háromszöget. Az íves zuhanytálca lehet aszimmetrikus is, ami pedig azt jelenti, hogy a két egyenes oldala nem egyenlő hosszú.

Szögletesnek valójában a négyzet vagy téglalap formájú zuhanytálcát nevezzük. Az ötszögletű zuhanytálca lehetőséget biztosít egyedi méretű zuhanykabinok számára. A zuhanytálca lehet mélytálcás, vagy csak minimális kerettel rendelkező, és teljesen perem nélküli is.

A zuhanytálcák leggyakrabban akrilból készülnek, vannak azonban kerámia anyagú zuhanytálcák is, melyek igen hosszú élettartamúak, és nem deformálódnak. Választhatunk műmárvány zuhanytálcát is, ami rendkívül időtálló anyag, és rengeteg formázási lehetőséget is rejt. Az akril a meleg víz hatására felmelegszik, a meleget hosszú ideig tartja, kellemes meleg érzetet ad a hideg zuhanytálcában ácsorgás helyett.

A zuhanykabin kiválasztásakor is rengeteg szempont szerint kell a legmegfelelőbb mellett döntenünk. Általában megszabott méretek közül választhatunk a kínálatból (80x80, 90x90, 100x100). Miután kiválasztottuk a méretet, döntenünk kell, milyen elhelyezkedést szeretnénk a zuhanykabinnak.

Amikor a sarok megtervezése a falak mentén történik, a zuhanykabin lehet kétfalas, épített (a zuhanykabint 3 fal határolja, így egy ajtó segítségével már készen is van a zuhanykabin), és egyfalas. A keretes zuhanykabin a legelterjedtebb fajta, a félkeretes a függőleges keretek hiányát jelenti, míg a keret nélküli az, mikor a zuhany falait zsanérokkal rögzítik a falhoz.

Csap és csaptelep

A fürdőszobai csapok esetében megkülönböztetünk mosdókagylóhoz szerelt, illetve kádhoz vagy zuhanykabinhoz szerelt csapokat.

Mosdó csaptelepek kaphatók álló, falra szerelt vagy falsík alatti (beépíthető) kivitelben. Kád csaptelep esetében választhatjuk a hagyományos fali kádtöltő csaptelepet, a kádperemre szerelhetőt vagy egy térben álló kád esetében a padlón álló kádtöltő csaptelepet. A zuhany csaptelep lehet egykaros keverős és kétgombos csaptelep vagy akár termosztátos csaptelep is.

Javasoljuk, hogy már a tervezési fázisban is kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, hogy a kád, mosdó, zuhanytálca, zuhanykabin, csaptelep és WC esetében is a számodra ideális megoldást válaszd, így igazi harmóniát hozhatsz létre az otthonodban.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.