Kád

A fürdőszobai szaniterek kiválasztása nem egyszerű feladat – így van ez a kád esetében is. A fürdőzés szerelmeseinek egyértelmű, hogy nem létezhet fürdőszoba kád nélkül. Fürdőkádak területén hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre. A kádakat elsősorban anyaguk és formájuk szerint különböztetjük meg, ez határozza meg a használhatóságukat. A kád kiválóan alkalmas egy pihentető, forró fürdőhöz, de tudunk benne zuhanyozni is. Mégsem egyszerű kiválasztani a megfelelő kádat, a technikai fejlődéssel mára már fontos a dizájn is.

Mi legyen az elsődleges szempont a kiválasztásakor? A tartósság, a kezelhetőség, a méret, netán a szerelhetőség szempontjai? Még a kivitelezés megkezdése előtt el kell dönteni, hogy a kádat beépítik-e, vagy előlappal szerelik. Az előlappal szerelt kád előnye az egyszerű telepítés, illetve hogy a lefolyórendszer a későbbiekben falbontás nélkül javítható. Beépíteni leginkább az egyenes kádakat kell, az íves kádhoz nagyon nehéz a megfelelő ívű emelvény elkészítése és burkolása. A kád alakját ismernie kell a vízvezeték-szerelőnek is, mivel a kád formaterve előre meg van határozva, ugyancsak fontos tényező az is, hogy a fal melyik pontjára kerül majd a csaptelep.

Mindenekelőtt figyelembe kell venni, hogy mekkora tér áll rendelkezésünkre, azaz milyen nagyságú kádat tudunk elhelyezni. A méretnek nagy szerepe van a fürdési kényelemben is. Fontos meghatároznunk, hogy hányan fogják használni a kádat, van-e gyerek a családban. Az 140 cm-es vagy kisebb kádakban csak ülni lehet, a 150–160 cm-es kádakban már feküdni is, a rendkívül kényelmesek pedig a 170–180 cm hosszú változatok. Szélesség tekintetében a 75 cm már igazán kényelmesnek számít.

Választhatunk egyenes kádat (téglalap alakú szögletes kád), amelyet a fal mellett vagy a sarokban szoktak elhelyezni. Ez belső formáját tekintve lehet szögletes, ovális, ergonomikus, az emberi test formáját követő. Az egyenes kád előnye, hogy gazdaságos vízfelhasználást tesz lehetővé. Kádparavánnal szerelve pedig zuhanyzásra is alkalmas. Amennyiben zuhanyzásra is használni szeretnénk a kádat, figyeljünk rá, hogy kellően lapos, felül inkább szélesebb kádat válasszunk, hogy kényelmes legyen zuhanyzáskor.

A tágasabb fürdőszobákba választható a sarok- vagy aszimmetrikus kád, amelyet íves és szögletes változatban is forgalmaznak. Az ilyen fajta kádak tágas belső résszel rendelkeznek, kényelmes használatot biztosítva, s egyes típusok rendelhetők hidromasszázs funkcióval is, amely fokozza a komfortérzetet. Az aszimmetrikus kád egyik oldala rövidebb, így helytakarékosabb, ezért kisebb méretű fürdőszobákba szintén érdemes lehet ezt választani. A széles, lapos aljának köszönhetően zuhanyzásra és fürdésre egyaránt használhatjuk. Erre a típusra jellemző még, hogy jobbos és balos kivitelben is rendelhető. A sarokkád a tágasabb fürdőszobákba mutat jól leginkább, hiszen kétszemélyes változatban is rendelhető.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a térben álló kád. Újszerű megjelenés, nagy kádtest jellemző ezekre. A körbejárhatóság miatt kedvelt, a térben kell elhelyezni.

A kád anyagát tekintve kedvelt megoldásnak számít a zománcozott kád. Az alacsony árfekvés mellett előnye, hogy könnyen tisztítható, ellenálló felület. Leginkább arra figyeljünk a zománcozott kád kiválasztásakor, hogy a lemez vastagsága 3 mm-től kisebb ne legyen, 3mm-től viszont már nagyon jó minőségű kádat vásárolhatunk. Ha valamilyen különlegesebb dizájnra vágyunk, más anyag után kell néznünk, mivel a lemez nem hajlítható, leginkább egyenes kivitelben kapható.

Az akrilkád nagyon népszerű, hiszen számtalan dizájn, méret és kialakítás közül választhatunk.  Az akrilkád élettartama hosszú, továbbá ragyogó, sima felülettel rendelkezik, könnyű tisztán tartani, jól tűri a vegyszereket és nem kopik gyorsan. Legnagyobb előnye, hogy nagyon jól képes megtartani a hőt. Széles választékban kapható hozzá előlap, mely még jobban kiemeli a választott kád formáját.

Feltétlenül fontos még megemlíteni az öntött márványt vagy más néven műmárványt. Az öntött márványból készült kádakat öntik, így a formának csak a képzeletünk szabhat határt. Strapabíró és tartós megoldás, küllemre vonzó és csillogó. Kellemes meleg tapintás, magas karcállósság jellemzi a homogén anyagszerkezetnek köszönhetően.

Ma már nem mindenki elégszik meg azzal, ha a kád hagyományos, azaz csak vizet lehet bele engedni. Kaphatók masszírozó fejekkel ellátott kádak, amelyek a fürdőszobánkba hozzák a wellness élményét. Elérhető már jakuzzis verzió, vagy különféle hangulatfényekkel felszerelt kád is. Vannak olyan további extrák, melyeknek gyakorlati szempontból van funkcionalitásuk. Ilyen a beépített ülőkével felszerelt kád, mely zuhanyzáskor tökéletes. Hasznos még a kartámasz, a fej- és nyaktámasz, ezek leginkább kényelmi szempontokat szolgálnak.

Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.