Konyha

Elsődleges szempontok a konyhában a csempe és padlólap választásakor

Amikor a konyha burkolatai kerülnek napirendre, felmerül a kérdés, hogy mely felületek igényelnek burkolatot, és milyet. A konyhai burkolatokat két részre lehet osztani: padló- és falburkolatra.

A legkézenfekvőbb megoldás a hidegburkolatokban rejlik, hiszen a konyha igen nagy felületét adják a burkolatok. A padlólap kiválasztása az elsődleges. Alapvető, hogy jó minőségű, magas kopásállóságú hidegburkolatban gondolkodjunk.

Élettartam és terhelhetőség szempontjából egyaránt megbízhatóak a padlólapok. Az olyan nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe, mint például a konyha, extra kopásállóságú padlólap kerüljön.

Csempe és padlólap megoldások
a konyhába

A technikai paraméterek meghatározása után foglalkozhatunk a design kérdésével. Milyen színt, mintát válasszunk? Milyen mostanság egy menő konyhapadló? Melyek a legújabb trendek? A konyhai enteriőrökre is jellemző, hogy a folyton megújuló burkolatok sorában a konyhai padlólapok sem maradtak le. Bármely stílus is álljon közel hozzánk, széles palettáról válogathatunk a
padlólapok terén.

A fahatású konyhapadló soha nem megy ki a divatból. A modern gyártási technológiáknak köszönhetően a valódi fára megtévesztésig hasonlító fa érzetét kapjuk a padlólapok adta felületen. A hagyományos faburkolattal ellentétben ez a felület jól bírja a nedvességet és a különféle vegyszereket, továbbá magas kopásállósággal rendelkezik.

Szintén divatosak a cement- vagy kőhatású padlólapok az ipari stílus kedvelőinek, ezek a modern design kedvelt anyagai. A márványhatású padlólapok tisztaságot, klasszikus eleganciát képviselnek, a fehér mellett ma már melegebb színekben is választhatunk jó minőségű márványhatású padlólapot.

A színek és struktúrák adta stílusok mellet a padlólap óriási mérete is vezető design megoldás. Az extrém méretű padlólap segítségével modern stílusú konyhapadlót hozhatunk létre. A padlólap színvilágát a munkapulthoz kell igazítani, mert a vízszintes felülettel együtt látva érezzük a harmóniát.

A padló burkolása után foglalkoznunk kell még a fal burkolásával is. A csempe remek választás, még mindig ez a legnépszerűbb döntés a konyha falának burkolására. A csempe kiválasztásakor fontos szempont, hogy színben és stílusban is illeszkedjen a padlólaphoz. Az sem elhanyagolható, hogy jó minőségű és könnyen tisztítható legyen. A választott csempe a konyhabútor színével kell, hogy harmonizáljon, hiszen a függőleges felületeket látjuk egymás mellett.

Fontos megemlíteni, hogy a csempe mekkora felületet foglal el a falon. Nem kell csempét tenni a konyhabútor mögé, csak arra a falfelületre, ami kilátszik a két bútorsáv között. Ez a sáv általában 60 cm szokott lenni, mégis oda kell figyelnünk a tervezéskor, igénytelenné teszi a felületet, ha egy-egy kis résznél hiányos a csempe (pl. a páraelszívónál).

Mivel ez egy viszonylag kis felület, bátran lehet választani a merészebb csempék közül is. Tévhit az, hogy a kisebb felületeket csak kisméretű csempével szabad burkolni.

Egybefüggő felületet érhetünk el, ha a konyha falát nagyobb méretű csempével burkoljuk. Természetesen a kisebb csempe sem tabu, ez az a falfelület, ahol komolyabb esztétikai szerepet kap a burkolat.

A csempe kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a falfelület adottságait, a fényviszonyokat is. Befolyásoló tényező lehet ugyanis a szín mellet a minta, a méret és a textúra.

A főzőlap és a mosogató fölötti falfelület van a legnagyobb igénybevételnek kitéve (víz, olaj). Fontos, hogy strapabíró és könnyen tisztítható csempe kerüljön a falra.

Mennyi csempe és padlólap kerüljön megvásárlásra a konyhába?

A padlólap és a csempe esetében a mennyiség pontos kiszámítása elengedhetetlen. A szükségese mennyiségre érdemes legalább 10%-ot rászámolni, a szállításból adódó sérülések, a vágás okozta törés miatt.

Hazánkban is egyre elterjedtebb a konyhapultok csempézése. Legyen szó épített konyhapultról vagy asztalos által készített konyhapultról, mindkét esetben van lehetőségünk a csempével való burkolásra.

A tartóssághoz megfelelő segédanyagra és a helyes rétegrend megválasztására van szükség. Épített konyhapultnál olyan ragasztót ajánlott használni, mely alakváltozásra képes, hogy a mozgások hatására se sérüljön meg a burkolat. A fugázáshoz epoxigyanta alapanyagúra lesz szükségünk, mert a fuga szerkezete nem engedi magába a szennyeződéseket.

A bútorlap anyagú felületre is fektethető csempe, nagy alakváltozásra képes ragasztó használatával, mivel a faanyagok rugalmasak. A fugázáshoz a már előbbiekben említett epoxigyanta alapú fugázót használjuk. Ne feledjük: a jó minőségű és tartós burkolat nélkülözhetetlen kellékei a megfelelően megválasztott burkolási segédanyagok!

Javasoljuk, hogy már a konyha tervezési fázisában is kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, hogy a csempe és a padlólap is igazi harmóniát teremtsen otthonodban.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.