Padlólap

Építkezéskor, vagy egy felújítás alkalmával számos tervezgetéssel járó dologgal kell szembenéznünk. Az egyik ilyen a megfelelő padlólap kiválasztása.

Hajlamosak vagyunk leginkább a színek és az aktuális trendek szempontjaira fektetni a nagyobb hangsúlyt. Ennél persze fontosabb érvek és szempontok vannak egy olyan hosszútávra tervezett terméknél, mint a padlólap.

Mire figyeljünk a padlólap kiválasztásakor?

Padlólap választáskor első és egyben legfontosabb szempont mindig az legyen, hogy melyik helyiségbe kerül majd a megvenni kívánt padlólap. Minden helyiségben más-más hatásoknak van kitéve a padlólap, ezért kell megfontolni, hová mit választunk.

Nem mindegy tehát, hogy pl. milyen a hőtűrő képessége, mennyire csúszásálló vagy éppen kopásálló a kiválasztott padlólap. A legnagyobb mechanikai hatásnak a konyhában van kitéve a padlólap.

Az előszobában vagy a nappaliban is erősebb kopásállóságra van szükség, mit pl. a fürdőszobában. A padlólap csúszásmentessége is nagyon fontos szempont, különösen a fürdőszobában, de a folyosón és a teraszon egyaránt.

Melyik helyiségbe, milyen padlólap kerüljön?

Otthonunk első helyisége az előszoba, nagy az átjárás, ráadásul cipővel lépünk a padlólapra. Ebből adódóan nagy kopásállóságú hidegburkolatot, tehát padlólapot válasszunk.

Lényeges szempont a könnyű tisztíthatóság és a csúszásmentesség is. A kisebb előszobák területét optikai eszközökkel javíthatjuk, pl. a járólap színével, mintázatával, méretével, de még a fektetési irányukkal is.

Ha elegendő tér áll rendelkezésünkre, nagyon szépen mutat egy egységes mintát alkotó padlólap.A nappali leginkább a pihenés és a feltöltődés helyszíne, ugyanakkor az előszobához hasonlóan igen forgalmas terület.

A padlólap ideális választás, hiszen intenzív terhelést kell elviselnie, gondoljunk csak a nappaliban található nehéz bútorokra és kiegészítőkre. A padlólap a padlófűtéssel kombinálva is tökéletes választás, melegséget ad a nappalinak.

A padlólap akkor is szerencsés választás, ha a nappalink az előszobából nyílik vagy kapcsolatban áll a terasszal. A gyakori felmosás, a vizes takarítás elengedhetetlen, melynek a padlólap képes a leginkább ellenállni.

Hogy fényes vagy matt legyen a kiválasztott padlólap, az tulajdonképpen ízlés dolga, a mázas padlólap mutatós és fényes, könnyű tisztán tartani. A padlólap esetében biztos, hogy valamennyi alkalmas lesz a nappali burkolására, tartós, időtálló megoldást képes nyújtani.

A konyhában is nagy a jövés-menés, a magas kopásállóságú padlólap a megfelelő választás. Számolnunk kell azonban a vegyszerekkel, valamint itt még olaj, ecet is kerülhet a padlólapra.

A fürdőszobába a nedvesség és a pára miatt, mindenképp vízálló burkolatot kell választanunk, ami egyértelműen a padlólap. A padlólapra fröccsenő víz sok kellemetlenséget okozhat, ezért ide csúszásmentes padlólapot válasszunk.

Mindenképp figyelembe kell venni azt is, hogy a fürdőszobában erős vegyszereket használunk, ezzel szemben is ellenállónak kell lenni a kiválasztott padlólapnak. Nem csak a tisztításra használt vegyszerekre kell gondolnunk, a padlólapra került fogkrém vagy arcszesz maró hatású, maradandó foltokat hagyhat a nem megfelelően kiválasztott padlólapon.

A fürdőszobába a legjobb választás a porcelán / gres porcelán padlólap.Természetesen a lépcsőket is burkolhatjuk a padlólap segítségével. Ide semmiképpen ne válasszunk magas fényű padlólapot, fokozottan fontos szempont a csúszásmentesség és a magas kopásállóság.

Kültéri burkolt, terasz burkolat esetében, fagyálló burkolatra lesz szükségünk. A fagyálló padlólap vízfelvétele igen alacsony, <0,5 tömegszázalék, ez határozza meg fagyállóságát.

A fagyálló padlólap kopásállósága sokkal magasabb az átlagos padlólapénál, számos környezeti hatásnak van kitéve, tehát csúszásmentesnek is kell lennie.

A padlólap anyaga és paraméterei

Hogy milyen a padlólap anyaga, az egyáltalán nem mindegy, nem csak egy féle anyagból készülnek.

Lehet fehér vagy vörös agyag, gres lap (akár anyagában színezett is) vagy gres-porcelán keverve, a felületkezelés lehet mázas vagy máztalan.

Hasznos tehát, ha ismerjük a járólap fogalmakat a könnyebb tájékozódás érdekében.

A Lappato, egy selyemfényű, csiszolt, polírozott anyagában színezett lap, ami nem mázas.

A Levigált ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik, azzal a kivétellel, hogy magasfényű. A Retifikált azt jelenti, hogy tizedmilliméter pontossággal méretre csiszolt a lap (élcsiszolt).

A Strukturált talán a legismertebb fogalom, egyenetlen, kissé hullámos felület, ami fokozza a csúszásmentességet. A Kalibráció méretazonosság, egy égetés alatt készült padlólapok összessége.

A kalibráción kívül fontos még odafigyelnünk a színkódra is, ami egy gyártási sorszám, az egy időben készült és égetett járólapot jelöli. A padlólap csúszásmentességének paramétereit egységesen jelölik a gyártók, az R9-R12 skálán adják meg.

Az R9- sima felület, általános felhasználásra, R10- csúszásmentes felület. A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet pedig betűvel (A, B vagy C) jelölik.

Javasoljuk, hogy a padlólap választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, az ideális padlólap kiválasztásához, így biztos lehetsz benne, hogy stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.