Padlólap

Építkezéskor vagy egy felújítás alkalmával számos tervezgetést igénylő helyzettel kell szembenéznünk. Az egyik ilyen a megfelelő padlólap kiválasztása.

Hajlamosak vagyunk leginkább a színekre és az aktuális trendekre fektetni a nagyobb hangsúlyt, amelyeknél viszont fontosabb érvek és szempontok is vannak egy olyan hosszútávra tervezett terméknél, mint a padlólap.

Mire figyeljünk a padlólap kiválasztásakor?

Padlólap választáskor az első és egyben legfontosabb szempont mindig az legyen, hogy melyik helyiségbe kerül majd a megvásárolni kívánt padlólap. Minden helyiségben más-más hatásoknak van kitéve a padlólap, ezért kell alaposan megfontolni, hová mit választunk. Nem mindegy tehát, hogy pl. milyen a hőtűrő képessége, mennyire csúszásálló vagy éppen kopásálló a kiválasztott padlólap.

A legnagyobb mechanikai hatásnak a konyhában van kitéve a padlólap. Az előszobában vagy a nappaliban is erősebb kopásállóságra van szükség, mint pl. a fürdőszobában. A padlólap csúszásmentessége is nagyon fontos szempont, különösen a fürdőszobában, de a folyosón és a teraszon egyaránt.

Melyik helyiségbe milyen padlólap kerüljön?

Otthonunk első helyisége az előszoba, nagy az átjárás, ráadásul cipővel lépünk a padlólapra. Ebből adódóan nagy kopásállóságú hidegburkolatot, tehát padlólapot érdemes választanunk. Lényeges szempont a könnyű tisztíthatóság és a csúszásmentesség is. A kisebb előszobák területét optikai eszközökkel javíthatjuk, pl. a járólap színével, mintázatával, méretével, de még a fektetési irányukkal is. Ha elegendő tér áll rendelkezésünkre, nagyon szépen mutat egy egységes mintázatot alkotó padlólap.

A nappali leginkább a pihenés és a feltöltődés helyszíne, ugyanakkor az előszobához hasonlóan igen forgalmas terület. A padlólap ideális választás, hiszen intenzív terhelést kell elviselnie, gondoljunk csak a nappaliban található nehéz bútorokra és kiegészítőkre. A padlólap a padlófűtéssel kombinálva is tökéletes választás, melegséget ad a nappalinak.

A padlólap akkor is szerencsés választás, ha a nappalink az előszobából nyílik, vagy kapcsolatban áll a terasszal. A gyakori felmosás, a vizes takarítás elengedhetetlen, melynek a padlólap képes a leginkább ellenállni.

Hogy fényes vagy matt legyen a kiválasztott padlólap, az tulajdonképpen ízlés kérdése, a mázas padlólap mutatós és fényes, könnyű tisztán tartani. A padlólap esetében biztos, hogy valamennyi alkalmas lesz a nappali burkolására, tartós, időtálló megoldást képes nyújtani.

A konyhában is nagy a jövés-menés, ezért ide is a magas kopásállóságú padlólap a megfelelő választás. Számolnunk kell azonban a vegyszerekkel, valamint itt még olaj, ecet is kerülhet a padlólapra.

A fürdőszobába a nedvesség és a pára miatt, mindenképp vízálló burkolatot kell választanunk, ami egyértelműen a padlólapot jelenti. A padlólapra fröccsenő víz sok kellemetlenséget okozhat, ezért ide csúszásmentes padlólap mellett döntsünk.

Mindenképp figyelembe kell venni azt is, hogy a fürdőszobában erős vegyszereket használunk, ezzel szemben is ellenállónak kell lennie a kiválasztott padlólapnak. Nem csak a tisztításra használt vegyszerekre kell gondolnunk, a padlólapra került fogkrém vagy arcszesz ugyanis maró hatású, maradandó foltokat hagyhat a nem megfelelően kiválasztott padlólapon.

A fürdőszobába a legjobb választás a porcelán/gres porcelán padlólap. Természetesen a lépcsőket is burkolhatjuk a padlólap segítségével. Ide semmiképpen ne válasszunk magasfényű padlólapot, fokozottan fontos szempont a csúszásmentesség és a magas kopásállóság.

Kültéri teraszburkolat esetében fagyálló burkolatra lesz szükségünk. A fagyálló padlólap vízfelvétele igen alacsony, <0,5 tömegszázalék, ez határozza meg fagyállóságát. A fagyálló padlólap kopásállósága sokkal magasabb az átlagos padlólapénál, s mivel számos környezeti hatásnak van kitéve, tehát csúszásmentesnek is kell lennie.

A padlólap anyaga és paraméterei

Hogy milyen a padlólap anyaga, az egyáltalán nem mindegy, mert ezek nem csak egyféle anyagból készülnek.

Lehet fehér vagy vörös agyag, greslap (akár anyagában színezett is), továbbá gres-porcelán keverve, a felületkezelés pedig lehet mázas vagy máztalan.

Hasznos tehát, ha ismerjük a járólapokkal kapcsolatos fogalmakat a könnyebb tájékozódás érdekében.

A lappato, egy selyemfényű, csiszolt, polírozott, anyagában színezett lap, ami nem mázas. A levigált ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik, azzal a kivétellel, hogy magasfényű. A retifikált azt jelenti, hogy tizedmilliméter pontossággal méretre csiszolt a lap (élcsiszolt). A strukturált pedig talán a legismertebb fogalom, egyenetlen, kissé hullámos felület, ami fokozza a csúszásmentességet.

A kalibráció méretazonosság, egy égetés alatt készült padlólapok összessége. A kalibráción kívül fontos még odafigyelnünk a színkódra is, ami egy gyártási sorszám, az egy időben készült és égetett járólapot jelöli. A padlólap csúszásmentességének paramétereit egységesen jelölik a gyártók, az R9–R12 skálán adják meg. Az R9 sima felület általános felhasználásra, az R10 csúszásmentes felület. A vizes kövön a mezítláb való csúszásmentességet pedig betűvel (A, B vagy C) jelölik.

Javasoljuk, hogy a padlólap választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális padlólap megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.