Burkolási segédanyagok

A profi burkolás nélkülözhetetlen segédanyagai a vízszigetelés, aljzatkiegyenlítés, egy jó ragasztó és fuga. A nem megfelelő burkolási segédanyagok kiválasztásán az építkezés vagy felújítás sikere is múlhat.

Bármilyen fajta burkolólappal tervezzük a felújítást, elengedhetetlen mellé megvásárolnunk a megfelelő segédanyagokat. A burkolatok tartóssága javarészt a felhasznált ragasztó, fuga, vízszigetelési és aljzatkiegyenlítő anyagoktól függ.

Fontos a vízszigetelés burkolás előtt?

A nagy vízterheléssel rendelkező helyiségek falainak, aljzatainak szigeteléséhez rendkívül fontos a megfelelő vízszigetelés kiválasztása. A kenhető vízszigetelés nagy választékban érhető el a piacon, fontos tehát tudnunk a termékek technikai jellemzőit.

Burkolás előtt elengedhetetlen a víz ellen védekezni; ha nem tesszük, a víz hatalmas károkat okozhat. Ha falba vagy padlóba jut, penészesedéshez vezethet, ha befolyik a burkolat réseibe, a burkolat felfagyhat, kirepedezhet.

A vízszigetelés kiválasztásakor fontos, hogy meghatározzuk, hogy az egyes helyeken milyen nedvesség-igénybevételre kell terveznünk a vízszigetelést. A jó minőségű vízszigetelő anyag alkalmas padlóra és falakra egyaránt.

Kell aljzatkiegyenlítő anyagot használni?

A jó burkolás alapja a jó állapotú aljzat. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a burkolat élettartama függ a lapok leragasztásának minőségétől, a ragasztás technológiájától és a felhasznált anyagok minőségétől.

Burkolás előtt minden esetben meg kell vizsgálnunk az aljzatot, és az esetleges hibákat javítani kell.

Az aljzatkiegyenlítő kül- és beltéri felhasználásra is alkalmas, nagyban befolyásolja egy burkolat ragasztásának minőségét. Amikor az egyes helyiségek között a szintkülönbség 4 mm-nél nagyobb, aljzatkiegyenlítő habarccsal kell szintbe hozni.

Hova milyen ragasztó szükséges?

A megfelelő ragasztó kiválasztása burkoláskor korántsem könnyű feladat. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol használjuk, milyen méretű a lap, amivel burkolunk, kül- vagy beltérben használjuk, falat vagy padlót burkolunk.

A jelenleg forgalomban lévő ragasztókba a cementen és homokon kívül számos töltőanyagot tesznek, ezzel javítva a ragasztó fizikai tulajdonságait, növelve ezzel a ragasztók tapadóképességét, és a burkolatok mozgásából származó feszültségek elviselését. A ragasztó megnövelt tapadóképessége egyszerűbbé és könnyebbé teszi a burkolók munkáját is.

Kültéri burkoláskor a kiválasztott ragasztó flexibilis és fagyálló legyen. Ez nagyon fontos, ugyanis ha a fagyálló ragasztó nem flexibilis, a burkolat elválik a felülettől.

Beltéri burkolás esetén sem mindegy, hogy milyen ragasztó mellett döntünk, fontos az igénybevétel és a lapok mérete is.

A kisebb fali csempék vagy vékonyabb padlólapok esetében elegendő a bázis ragasztó használata. A nagyobb méretű fali csempék, nagyobb méretű padlólapok, a természetes vagy kőhatású burkolatok esetén mindenképp flexibilis ragasztót válasszunk. Flexibilis, vagyis rugalmas ragasztót kell használnunk padlófűtés esetén is, a rendszeresen fellépő hőtágulás miatt, aminek következtében elmozdulnának a lapok, emellett akkor is, ha kenhető vízszigetelésre kell burkolni.

A tökéletes tapadás érdekében nem elegendő csak a felületet bekenni
ragasztóval, a lapok hátoldalának kenésével biztosíthatjuk, hogy minden esetben létrejöjjön a megfelelő tapadás.

A vizes helyiségekbe, a konyhába, a teraszra és a medencébe vízzáró ragasztót kell használni.

Hova milyen legyen a fuga?

Gondolhatjuk, hogy a fuga kiválasztása már sétagalopp. Ez azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű. A fuga kiválasztásához ismernünk kell a járólap vagy csempe anyagát.

Tudnunk kell, hogy milyen anyagot fugázunk, hiszen a fuga tulajdonságait a burkolat szívóképességéhez állítják be. Hogy mekkora egy burkolat szívóképessége, azt a különböző gyártási eljárások, a burkolat anyagainak összetétele határozza meg. A burkolat lehet szívóképes, gyengén szívóképes vagy nem szívóképes.

A kerámia szívóképessége (vízfelvételi képesség) magasabb, mint 10%, ami azt jelenti, hogy szívóképes anyag. Az égetett kerámiák szívóképessége 3% alatt van, tehát ezeket a gyengén vagy egyáltalán nem szívóképes kategóriába soroljuk.

Manapság már bármilyen fugaszínt választhatunk.

Miután kiválasztottuk a megfelelő színt, a nem színes fugákhoz hasonlóan vizes helyiségekben és kültéren is használhatjuk. Alapvetően kétféle fugát különböztetünk meg: cementbázisú és műgyanta bázisú (epoxi).

A cementbázisú fuga alapanyaga a cement, amit adalékanyagokkal látnak el, pigmentekkel színeznek a kívánt szín elérése érdekében. A kész fuga porózus anyag és nem vízzáró.

A műgyanta bázisú fuga alapja a műgyanta. Ez a fuga kétkomponensű, vagyis a komponensek összekeverését követően azonnal fel kell használni. Rendkívül előnyös választás, mert a kész fuga nem porózus és vízzáró. Nem szívja magába a szennyeződéseket, könnyen tisztítható, a nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe (konyha) kifejezetten alkalmasak.

Javasoljuk, hogy már a burkolás tervezési fázisában is kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, hogy melyik hidegburkolathoz milyen ragasztó és fuga ideális, illetve hova kell vízszigetelés és aljzatkiegyenlítés!

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.