Vízszigetelés

Amikor egy ház építésének tervezésébe kezdünk, számos alapvető szempontot kell számításba vennünk. Nagyon fontos a ház tájolásának és a környezeti tényezőknek a figyelembevétele. Milyen hatások is érik a megépülő otthonunkat?

Ellen kell állnia a szélnek, a melegnek, illetve a hideg kihívásával is meg kell küzdenie, és nem elhanyagolhatóan a víz ellen is védettnek kell lennie. A nedvesség több formában is érheti az épületeinket, felülről a csapadék, alulról a különféle intenzitású talajnedvesség, és az épület belsejében az álalunk kifejtett vízhasználat formájában.

Ezért a legnagyobb kihívás a nedvesség romboló hatásainak a kivédése. Senki sem szeretne pár év elteltével szembenézni a vízszigetelés hiányának a következményeivel. Az előre átgondolt és szakszerűen kivitelezett vízszigetelés lényegesen költség- és munkakímélőbb megoldás, mint az utólagosan elvégzett vízszigetelés.

A vízszigetelés beépül a ház szerkezeteibe, így azzal együtt kell, hogy időtálló legyen, ezért gondoskodni kell a megfelelő minőségű vízszigetelés elkészítéséről. A mai vízszigetelési technológiák lehetővé teszik, hogy nyugodtan élvezhessük otthonunkat anélkül, hogy a víz beszivárogna falainkba.

A kenhető vízszigetelés

A vízszigetelés két fő csoportra osztható a nedvességhatások alapján: használati vízre és üzemi vízre. Jelen írásunkban csak a használati víz ellen védelmet nyújtó vízszigeteléssel foglalkozunk. A használati víz az egyes helyiségek (pl. fürdőszoba, konyha) vagy épületrészek időszakos használata során keletkezik.

Nemcsak az időjárás és a földben lévő nedvesség ellen kell vízszigetelést alkalmaznunk, hanem az általunk keletkezett, úgynevezett használati víz ellen is, főként fürdőszobák, konyhák esetében, falakon és padlón egyaránt.

Az egy- vagy kétkomponensű, kenhető vízszigetelést a nedvszívó aljzatra, falra kell felvinni a burkolást megelőző lépésként. Ez a réteg fogja elválasztani a használati víztől a padlót vagy a falat. A vízszigetelés alkalmazásával megakadályozzuk a szomszédos helyiség áztatását.

Akkor sem kell vízszigetelés nélkül kockázatos felújításba, átalakításba kezdenünk, ha már egy meglévő ingatlan korszerűsítése a feladat. A vízszigetelés utólag is elkészíthető, igaz, jóval nagyobb szakmai kihívás, mint egy új építés kapcsán.

Ilyen esetben a vízszigetelést leggyakrabban injektálással oldják meg. A falba injektáló furatokat készítenek 12 cm távolságra, melyeket nagynyomású levegővel kitisztítanak, és nyomástartó szelepeket helyeznek el.

Ezek után jöhet az injektálással bejuttatott speciális vízzáró anyag, mely feltölti a kialakított furatokat. A furatok ezt követően vakoló anyaggal elvakolhatóak, így esztétikailag is szép eredményt kapunk.

Az így elkészült, utólagos vízszigetelés megoldja a salétromosodás, vakolatelmállás problémáját. A vízszigetelés hiánya a későbbiekben egészségre veszélyes következményekkel is járhat, például asztmához is vezethet. Ezért érdemes a vízszigetelésre nagy gondot fordítani, a későbbi problémák elkerülése és a költségek optimalizálása miatt.

Javasoljuk, hogy a vízszigetelés választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális vízszigetelés megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy funkciójában tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.