Terasz

Amikor kültérre szeretnénk burkolni, okkal merül fel a kérdés mindenkiben, milyen típusú termékkel burkoljuk például a teraszt, erkélyt vagy a téli kertet.

A jó idő beköszöntével a terasz a reggeli kávé, a délutáni feltöltődés, vagy a baráti beszélgetések színtere. A burkolat és a burkolási segédanyagok kiválasztása a terasz tekintetében sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Mire figyeljünk kültéri fagyálló padlólap választásakor?

Lényeges különbségek vannak ugyanis a beltéri,- és a kültéri burkolatok között. Az egyik különbség a fagyállóság, a másik a kopásállóság. A kültéri fagyálló padlólap vízfelvétele igen alacsony, <0,5 tömegszázalék, ebben nyilvánul meg fagyállósága.

A kültéri fagyálló padlólap kopásállósága jóval magasabb, hiszen környezeti változásoknak is ki van téve. A külső megjelenés mellett ezért nagyon fontos a műszaki paraméterek ismerete. Egy harmadik tényezőt is figyelembe kell vennünk, amikor burkolatot választunk.

Ez pedig a karcállósság, amit az úgynevezett MOSH- skálával határoznak meg, 1-10-ig terjedően. Végül, de nem utolsó sorban, fontos műszaki paraméter a csúszásmentesség. Kültérre mindig csúszásmentes padlólap kerüljön, a balesetek megelőzése érdekében.

Az eső, a fagy, a napsugárzás, illetve a hőingadozás is hatással van a kültéri burkolatra. Egy kültéri fagyálló padlólap akkor lesz igazán ellenálló a faggyal szemben, ha a megfelelő segédanyagokkal történik a lerakás

Nagyon fontos, hogy a kültéri fagyálló padlólap fektetése mindig fagyálló flexibilis csemperagasztó használatával történjen, minden esetben flexibilis, fagyálló fugázó használatával. A kültéri fagyálló padlólap ellenáll az UV-sugárzásnak (nem fakul, nem sötétedik).

A kültéri burkolással kapcsolatban, nem mehetünk el amellett, hogy mi a burkolás szezonja. A nem megfelelően száraz aljzat vagy az alacsony hőmérséklet (+5 C alatt), befolyásolja a burkolat tartósságát. A legideálisabb tehát a késő tavasz vagy a kora nyár, amikor száraz az idő és tartósan +5 C fölött van a hőmérséklet.

A kültéri fagyálló padlólap számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Könnyen tisztítható, nem igényel különleges felületkezelést, tisztítószerrel történő takarítás esetén is évtizedekig is tartós marad. Nem változik meg a térfogata és nem éghető burkolat.

Milyen stílusú, színű, méretű legyen a kültéri fagyálló padlólap?

Miután tisztáztuk, hogy a kültéri fagyálló padlólap az előnyös megoldás a terasz, erkély vagy a téli kert burkolásához, foglalkozhatunk a design kérdésével. A legegyszerűbb kültéri fagyálló padlólap a kerámia burkolat.

Méretük leggyakrabban 30x30 cm, rendkívül változatos színek és felületi mintázatok közül választhatunk, a különféle díszítő elemeiket is figyelembe véve jól variálhatók a különféle méretű lapok. Egyszerűségükben nagyszerűek, strapabíró és homogén felületet biztosítanak.

Remek választás a fagyálló gres lap is, nagy népszerűségnek örvend, hatalmas szín,- és mintaválasztékban kapható. Agyagból, homokból és egyéb természetes anyagokból áll, amit magas hőfokon égetnek ki.

Természetes, fahatású teraszunk is lehet, ha famintás felületű vagy fahatású gres burkolatot választunk. Méretben is válogathatunk, hisz a kisebb mérettől, a kifejezetten nagyig mindent megtalálunk a kínálatban. Régebben a 30x30-as lapok számítottak leginkább népszerűnek.

Napjainkban már lényegesen több méret közül válogathatunk, a kültérre gyártott burkolatok általános mérete 60x60, illetve 80x80 cm. Ezzel nincs vége a méretválasztéknak, a nagyobb lapok a külső terekben is hódítanak (40x120, 45x90, 60x120, 30x180), ez nem csak látvány szempontjából lényeges.

Dolgozni is gyorsabb velük és mindenképp praktikus egy ekkora burkolólap. A fahatású kültéri fagyálló padlólap a mai technológiáknak köszönhetően, megtévesztésig hasonlít a valódi fára, a valódi fa karbantartásának macerája nélkül.

Ez a burkolólap a fa szerelmeseinek a választása, melegséget sugároz. A természetes kő hatás elérése sem lehetetlen, a kőmintás, vagy kőhatású kültéri fagyálló padlólap segítségével. A mediterrán stílust kedvelőknek nyújt kiváló megoldást, a mediterrán hangulat megteremtése könnyedén megvalósítható.

A klasszikus kőminta ugyanakkor eleganciát is képvisel, számos szín és mintázat és természetesen többféle méret közül választhatunk. Előnyük a természetes kővel szemben, hogy nem igényelnek különösebb felületkezelést, egyszerűen vízzel tisztíthatóak.

Aki igazán különlegesre vágyik, ajánlom figyelmébe a vintage stílust. A stílus jellemzője, hogy egy kicsit kopottas, ugyanakkor romantikus, régies hatást kelt, sok színt elbír, de leginkább pasztell árnyalatban.

Akik szeretik a mintákat, romantikus motívumokat, és a pasztellszíneket, a koptatott hatású kültéri fagyálló padlólap számukra a megfelelő megoldás. A választás ízlés kérdése, ugyanakkor érdemes a ház színéhez, stílusához alakítani a kültéri burkolatokat, hogy harmóniát teremthessünk.

Javasoljuk, hogy már a terasz tervezési fázisában is kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, hogy a kültéri fagyálló padlólap is igazi harmóniát teremtsen otthonodban.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.