Fuga

A lakásfelújítás egyik leglátványosabb eleme a padló, illetve a fal felújítása. A padlófelújítás kapcsán a csempe kiválasztása után úgy gondolhatjuk, hogy kész is vagyunk ezzel a feladattal. Kiválasztottuk a csempe színét, mintázatát, felületét, és indulhat is a munka. Ám az így kapott felület egyikünk számára sem lesz elfogadható, használatra kész. Ezután következik egy nagyon lényeges kiegészítő: a fugázás.

A fuga kiválasztásának szempontjai

A megfelelő fuga kiválasztása épp olyan fontos, mint a burkolat, amely a felületünk nagy részét adja. Gondolhatnánk, hogy ez elég egyszerű feladat, csak kiválasztjuk a csempével harmonizáló színt, és már kezdődhet is a fugázás.

A rosszul megválasztott fuga azonban sajnos nagyon megrövidítheti a csempézés élettartamát. A hibák elkerülése érdekében a következőkben felsorolt szempontok alapján válasszuk ki a felületre legalkalmasabb fugázó anyagot.

A fuga kiválasztásának különféle szempontjai a megvásárolt csempe típusa (mázas kerámia, sima felületű greslap, üvegmozaik vagy érdes, porózus lapok), a felhasználás helye (beltérben vagy kültéren), továbbá hogy vizes vagy normál páratartalmú helyiségben lesz-e alkalmazva a fuga.

A fugának igazodnia kell a lerakott csempe vízfelvevő képességéhez is, erről a csempe megvásárlásakor érdemes tájékozódni. A fuga anyagát tekintve kétféle lehet: cementbázisú és műgyanta bázisú (epoxi fuga).

A cementbázisú – mint azt neve is mutatja – alapanyagában cement, a különféle színek eléréshez pedig színező anyagokat tartalmaz. A cementbázisú fugázók könnyen használhatóak, az elkészült fuga porózus anyag, ennek következtében beszív bizonyos szennyeződéseket (pl. zsír), és nem vízálló.

A műgyanta bázisú fuga – mint azt a neve ugyancsak jelzi – alapja a műgyanta. Ez a fajta fuga kétkomponensű, ez azt jelenti, hogy két összetevőt kell összekevernünk a használatához. Előnyös tulajdonsága, hogy az elkészült fuga nem porózus, és természetesen vízálló is. Könnyű tisztítani, nem szív magába semmiféle szennyeződést.


A leggyakrabban használt greslapokhoz és kerámialapokhoz szinte minden típusú fuga használható, míg a porózus anyagból készült, fali téglák esetében cementbázisú fuga használata szükséges.

A kültéri burkolatnak el kell viselnie a környezeti és időjárási hatásokat, ellen kell állnia a szennyeződéseknek, a hőmérséklet ingadozásának. Bírnia kell még a magas hőmérsékletet és az UV sugárzást, emellett pedig a színtartósság is fontos kritérium.

A kültéren használt fuga minden esetben flexibilis és fagyálló legyen. Padlófűtés esetén a flexibilis fuga alkalmazható a hőtágulás miatt.

Lényeges szempont ezen kívül a víz jelenléte az alkalmazandó területen. A víz szempontjából erősen veszélyeztetett terület a fürdőszoba és a terasz. Itt folyamatosan nedvesség éri a fugát, ami ha beszivárog a fugán keresztül a burkolat alá, nagy károkat okozhat.

Természetesen a károk vízzáró fuga használatával elkerülhetők. Kültéren a fugáknál beszivárgó víz hatására a burkolólapunk széttöredezhet, felfagyhat, de a jól megválasztott flexibilis fagyálló fuga megakadályozza ezt.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a megfelelő fuga kiválasztása nagyon fontos. A helyesen megválasztott és jól alkalmazott fuga nagy mértékben növeli a kiválasztott burkolat élettartamát.

A burkoló lapok gyártása során kialakult egyenetlenségek a fuga használatával szépen korrigálhatók. Az épületek, bár nem is érzékeljük, folyamatosan mozognak, így a sarkokban is nagy szerepe van a megfelelő flexibilitással rendelkező fugának, ami ilyen irányú terhelést repedezés és szétválás nélkül is elvisel. A fal és a padló találkozásánál, valamint a sarkokban használjuk leggyakrabban az ilyen jellegű szilikonfugákat.

A fuga kiválasztásánál lényeges szempont lehet az esztétikum is, általánosságban a csempe színéhez hasonló fugát választunk, de igazán egyedi hatást is elérhetünk a nem hagyományos, inkább erősen kontrasztos fuga választásával.

Mennyi fuga kerüljön megvásárlásra?

A fuga mennyisége is lényeges szempont – senki sem szeretné, ha a fugázás végén megmaradna egy pár bontatlan csomag fuga.

Általánosságban egy négyzetméter felülethez kb. fél kg fugázó anyag szükséges, természetesen ez nagyban függ a fuga méretétől is. Kisebb lapok és fal burkolása esetén esztétikus a kisebb fuga alkalmazása, kb. 2–3 mm, míg egy rusztikus padló esetében akár 4–5 mm-es fuga is jól mutathat.

A fugázó anyagot vízzel elkeverve (lehetőleg keverőszárat használva) egy nem túl híg, pépes anyagot keverjünk, hogy jól be tudjuk dolgozni a felületek réseibe, ami jól kitölti a hézagokat, de nem folyik ki belőle.

Kis száradás után a felesleges anyagot letörölve, a burkolatot megtisztítva máris gyönyörködhetünk az eredményben. Tehát egy jól megválasztott burkolathoz elengedhetetlen a gondosan kiválasztott fuga, így a padló- vagy falburkolatunk megfelelő minőségben készül el.

Javasoljuk, hogy a fuga választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális fuga megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.