Csaptelep

A csaptelep kiválasztása komoly döntést igényel. Egyénenként változik, hogy ki mit tart fontosnak.

A döntés függ az otthonunk berendezésétől, stílusától, így hajlamosak vagyunk csak a külsőre és a dizájnra hagyatkozni.

A formatervezés természetesen fontos, viszont a funkcionalitás ennél sokkal inkább lényeges, mint ahogy az is, hogy a csaptelep bizonyos követelményeknek megfeleljen.

Mi alapján kerüljön kiválasztásra a csaptelep?

Vegyük sorra, hogy mely helyiségeinkbe kell csaptelep, és azon belül milyen kritériumoknak feleljen meg. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy életünk során csak egyszer kell majd csaptelepet vásárolni. A csaptelep átlagéletkora azonban 10 év. A legjobb, ha tízévente kicseréljük az otthonunkban lévő összes csaptelepet.

Csaptelep vásárlásakor egy lényeges szempont, hogy milyen anyagból készült. Az alábbi anyagokból készült csaptelepek közül válogathatunk: fémek és ötvözetek (nikkel, acél, bronz, sárgaréz), gránit és kerámia. Legidőtállóbb az a csaptelep, melynek külső részei fémből, a belső elemei pedig kerámiából készültek.

A kereskedelemben forgalmazott csaptelepek közös jellemzője, hogy az európai szabványt követik, vagyis a csapok és karok hosszúságát centiméterben vagy milliméterben, a cső átmérőjét colban mérik. A meleg víz mindig a bal oldali csonkra, a hideg pedig a jobb oldalira kerül.

A csaptelep vásárlást azzal kezdjük, hogy meghatározzuk, melyik helyiségbe kerül. A fürdőszobai csapok esetében megkülönböztetünk mosdókagylóhoz szerelt, illetve kádhoz vagy zuhanykabinhoz szerelt csapokat.

Mosdó csaptelep

Mosdó csaptelepek kaphatók álló, falra szerelt vagy falsík alatti (beépíthető) kivitelben, egykaros, kétkaros, továbbá kétgombos változatban.

A mosdónál fokozottan fontos az esztétikai megjelenés, mert szembeötlő helyet foglal el.

Kád csaptelep

Kád csaptelep esetében választhatjuk a hagyományos, fali kádtöltő csaptelepet vagy a kádperemre szerelhetőt, míg egy térben álló kád esetén padlón álló kádtöltő csaptelepre van szükségünk.

Izgalmas megoldás lehet még a vízesés-csaptelep is, amelyet a kádperemre szerelhetünk bizonyos típusú kádak esetén.

Zuhany csaptelep

A zuhanyzóban használt csaptelep is lehet egykaros keverős és kétgombos is. Az itt használt csaptelep kiválasztásakor érdemes megfontolnunk zuhanyoszlop beszerelését, kényelmes megoldás, ha nem foglalja le egyik kezünket a zuhanyrózsa tartása, ráadásul választhatunk hozzájuk termosztátos csaptelepet.

A zuhanyfejek sem egyformák. Az úgynevezett egyfunkciós változat az, amikor a vízsugár csak egyféle irányba és intenzitással tud folyni. A többfunkciós megoldás esetében lehet változtatni a vízsugár intenzitásán, valamint az irányán is.

A legjobb választás az egykaros csaptelep, kialakítása lehetővé teszi a vízhőmérséklet és a vízmennyiség szabályozását is. Két típusa lehet, az egyiknél a kezelőkar a csaptelep tetején van, a másiknál pedig oldalt található.Egyes gyártók megtartották a nosztalgikus hangulat érdekében a hagyományos, mechanikus tekerőket. Ma már megtalálható a piacon a szenzoros, elektronikus csaptelep is. Ez a csaptelep azért nagyon praktikus, mert a csap megérintése nélkül juthatunk a vízhez.

A termosztátos csaptelep egy különleges megoldás számos előnnyel: a víznyomás és a hőmérséklet ingadozásának kiegyenlítésével, folyamatosan biztosítja a beállított vízhőmérsékletet. A csaptelepen található két gomb segítségével a vízhőmérsékletet és a mennyiséget szabályozhatjuk.

Az egykaros csaptelepek egy egyszerű mozdulattal nyithatók és zárhatók, vízhasználat szempontjából a legtakarékosabb fajták. A kétkaros vagy kétgombos csaptelep esetében külön szelep szabályozza a hideg és a meleg vizet.

A következő szempont a csaptelep mérete, hogy kifolyócsöve elég hosszan nyúljon be a mosdókagylóba, ugyanakkor túl hosszú se legyen. Kevesen tudják, hogy választhatunk alacsony vagy magas átfolyási sebességű, esetleg perlatoros csaptelepet is.

Az alacsony és magas átfolyási sebesség azt jelenti, hogy mennyi vizet enged át a csaptelep (mennyire takarékos). Ugyancsak a takarékosságot segíti elő, ha vásárláskor azt is szem előtt tartjuk, hogy a csaptelep levegővel dúsítsa a vizet (perlatoros).

Amennyiben bidével is rendelkezünk a fürdőszobában, meg kell találnunk a hozzá illő csaptelepet.

Mosogató csaptelep

A konyhai mosogató csaptelep lehet falra szerelhető vagy a mosogatóra szerelhető, álló kivitel. A falra szerelt változatnál két kifolyócső változat van, az egyik a felső, a másik az alsó kifolyócsővel rendelkező változat.

A mosogató csaptelepnél is van lehetőségünk egykaros vagy keverőszelepes verziót választani. A mosogatóba nem férő vagy távolabbi edényeket is megtölthetjük vízzel, valamint előny lehet a kihúzható zuhanyfej.

Olyan esetben, amikor a csaptelep az ablak alá van téve (a csaptelep gátolja az ablaknyitást), a bajonettzáras csaptelep a megoldás, hiszen a csaptelepet egy egyszerű mozdulattal el lehet fektetni.

Mindezekből jól látszik, hogy széles a választék csaptelep tekintetében, mérlegeléssel pedig mindenki a legmegfelelőbb döntést hozhatja meg, hogy csaptelepeit hosszú időn át használhassa.

Javasoljuk, hogy a csaptelep választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális csaptelep megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.