WC és bidé

Szaniter vásárlásakor érdemes egy kollekción belül vásárolnunk, ebbe pedig beletartozik a WC-csésze is, függetlenül attól, hogy a WC a fürdőszobánkban vagy külön helyiségben lesz-e.

A WC választás szempontjai

Először azt kell eldöntenünk, hogy padlón álló WC-t vagy falra szereltet szeretnénk-e. Figyelembe kell venni a vízvezeték bekötéseket (bejövő – öblítő – víz, kifolyó víz) is.

Amennyiben álló WC-t szeretnénk, azt is meg kell határoznunk, hogy alsó kifolyású vagy hátsó kifolyású legyen. Alsó kifolyású, amikor a szennyvíz alulról távozik, hátsó kifolyású esetében a szennyvíz hátulról távozik.

Az álló WC az, ami a padlóra van csatlakoztatva, fali WC egy, a falba süllyesztett szerelőkereten kerül rögzítésre. Manapság a fali WC-csészék a legelterjedtebbek, a változatos formavilág és a kényelem miatt. A falra szerelhető WC-csésze előnye, hogy akadály nélkül fel lehet mosni alatta.

Ezt követi az öblítési mód kiválasztása, vagyis hogy lapos (sík) vagy mély öblítésű legyen a WC. A lapos öblítés esetében a végtermék egy kiképzett panelra érkezik, melynek előnye, hogy nincs visszafröccsenés, viszont nehezebben takarítható és nem teljesen szagmentes. A mély öblítés esetében a végtermék közvetlenül a vízben landol, kissé kellemetlen a visszafröccsenés, viszont könnyebben takarítható, előnye pedig a szagmentesség.

Melyik WC-tartály legyen?

Tartályok tekintetében jellemzően műanyagtartályokkal találkozhatunk, más-más tulajdonságokkal. A falra szerelhető tartályt – mint azt a neve is mutatja – a falra rögzítik.

A szigetelés nélküli változat működési elve egyszerű, a lehúzás általában valamilyen zsinórral, madzaggal vagy lánccal történik. Könnyen szerelhető, de hátránya, hogy hangos, viszonylag lassan töltődik újra, és könnyen párásodik kívülről, ha a helyiségben meleg van.

A szigetelt változat ugyanilyen elven működik, annyi különbséggel, hogy belső szigetelést tartalmaz, a párásodás tehát elkerülhető. Az alsó elhelyezésű tartálynál a tartály közvetlenül a WC fölött helyezkedik el.

A WC-tartály lehet monoblokk tartály, ami azt jelenti, hogy a porcelánból készült tartályt összeépítik a WC-csészével. Az ilyen tartály előnye, hogy nincs öblítőcső a tartály tökéletes illeszkedése miatt.

A falsíkon belüli tartályok esetében nem látható a tartály, hiszen a falsíkon belül helyezkedik el. A falba építhető tartályt a kis helyiségekben használják leginkább, beépítéséhez szerelőkeret, valamint nyomólap megvásárlása szükséges.

A falba építhető WC-tartály legnagyobb előnye, hogy komplett szettben tudjuk megvásárolni, amiben a WC-tartály minden alkatrésze benne van: a WC-tartály tömítés, szelep, összekötő cső és minden egyéb WC–tartály alkatrész. Ebben az esetben nem kell attól tartanunk, hogy a különböző alkatrészek nem kompatibilisek egymással.

Ha sikerült eldöntenünk, hogy falon kívüli vagy falon belüli WC-tartályt választunk-e, és ismerjük a méretezéseket is, akkor foglalkozhatunk a további kényelmi és takarékossági funkciókkal. Az energiatakarékos WC-tartály például olyan rugós elzárású öblítőrendszerrel rendelkezik, amivel tetszőleges mennyiségű vizet tudunk leöblíteni, így jelentősen spórolhatunk a vízfogyasztásunkon.

Meg kell még említenünk a WC-tartály fertőtlenítőt, ami nemcsak a WC-csészébe jutva fejti ki hatását, de a tartályban lévő alkatrészeket is megóvja az elhasználódástól.

A WC-k szabványmagassága általában 45 cm, egészségügyi szempontból ez a legjobb megoldás, de számos gyártó kínálatában találunk magasabb csészét is. A WC elhelyezésekor nagyon fontos szabály, hogy a kagyló minimum 50 cm-re legyen a legközelebbi bútortól, tárgytól.

Ahhoz, hogy a gondosan kiválasztott WC-csészét használni is tudjuk, szükségünk lesz ülőkére is. Ülőke tekintetében is hatalmas a választék, alternatíva lehet a hagyományos műanyag vagy a vastagabb, prémium minőségű műanyag, ezen kívül az MDF és a fa. A színe lehet egyszerűen csak fehér vagy a fürdőszoba burkolatához passzoló színű, de mintás, sőt akár párnázott változat is.

Miért hasznos a bidé?

Sokunktól távol állnak a fürdőszoba nem szokványos kellékei, mint amilyen a bidé. Néhányan valószínűleg csak divathóbortnak tartják, pedig ez egyáltalán nincs így.

Kevesen gondolnák, hogy a 18. században találták fel ezt az eszközt, tehát a fürdőszoba születésekor már ott volt a bidé. Mi is pontosan a bidé? Külsőre a WC-csészéhez hasonlító tisztálkodási eszköz, mely fúvókákkal rendelkezik.

Sajnos sokan prémium kiegészítőként gondolnak a bidére, pedig fontos szerepet kellene játszania tisztálkodási szokásainkban. A bidé higiénikusabb, mint a WC-papír, egyszerűen és könnyen tudunk tisztálkodni a segítségével.

A bidé kiválasztása

Több alaptípus közül választhatunk bidét, a saját igényeinket figyelembe véve. A hagyományos bidé egy talppal rendelkező, illetve falra szerelhető verzió, amely lehet hátsó vagy alsó kifolyású.

Megjelenése és mérete változatos: modern, szögletes vagy klasszikus kivitelben is elérhető. A bidé anyaga általában porcelán, kiegészítője a csaptelep, amely pedig egykaros vagy tekerős is lehet.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő hely egy különálló bidéhez, választhatjuk a WC-csészével kombinált típust. A bidé fúvókát egyenesen a porcelánba építik a gyártók, amit egy egyszerű, egykaros csapteleppel kell összekötni.

Létezik melegvizes bekötésű bidé, és vannak kizárólag hidegvizes csatlakozást igénylő bidék is, melyek esetében egy külön tartály áll rendelkezésre, ahol az elektromos bidé felfűti a vizet.

A hagyományos bidé ugyanannyi helyet foglal el a fürdőszoba méretéből, mint a WC. Ha nem rendelkezünk elegendő hellyel, akkor a bidés WC-ülőkét válasszuk. Lehet a bidés WC-ülőke csak hidegvizes, mechanikusan hideg-melegvizes és elektromos.

A hideg-melegvizes esetében természetesen a hideg és a meleg víz odavezetése is szükséges. Az elektromos készülékhez hideg víz, illetve elektromosság szükséges.

A tisztaságot egyetlen pulzáló vízsugár biztosítja, egyenletes hőmérsékletű vízsugárral. Kényelmes használata révén könnyen megszerethető termék, a dolgunk végeztével nyugodtan ülve maradhatunk a tisztálkodáshoz. A kialakításának köszönhetően nincs kifröccsenő víz, hagyományos és falra függesztett WC-hez is alkalmas.

A bidézuhany is ideális megoldás, ha a bidé nem fér el, a bidézuhany kivezethető a fali szelepből, nem szükséges csatlakoztatni a mosdóhoz és a mosdócsaptelephez. Praktikus falba süllyesztett csapteleppel kombinálni.

Az elektromos luxusbidé hideg-melegvizes, szárítós és fűthető ülőkés kivitelben távirányítóval vezérelhető. A higiénia nagyon fontos, érdemes elgondolkodni, hogy építkezéskor vagy egy felújítás alkalmával helyet biztosítsunk a bidének.

A fent felsorolt eszközöknek köszönhetően biztosított a lehetőség, hogy utólagos beszereléssel is megoldjuk a kívánt funkciót, ami maximálisan ellátja a feladatát.

Javasoljuk, hogy a WC-csésze, a WC-tartály és a bidé választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.