Zuhanytálca

Amikor létrehozunk egy új fürdőszobát, vagy egy már meglévő felújításába kezdünk, a szaniterek kiválasztása sok tervezéssel jár.

Ha eldöntöttük, hogy zuhany kerül a helyiségbe, ki kell választanunk a tökéletes zuhanytálcát, ami egyáltalán nem könnyű feladat, látva a széles termékkínálatot.

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen zuhanytálca-kínálatból válogathatunk.

Miből legyen a zuhanytálca?

Érdemes megismerni a zuhanytálca anyagát, színét, méretét és a formája adta lehetőségeket. Ezek közül a méretet semmiképp nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a fürdőszoba mérete eleve adott, amitől nem igazán lehet eltérni.

A zuhanykabin legfontosabb része a zuhanytálca, biztos alapot nyújt a zuhanyzáshoz, nem mindegy, hogy mibe lépünk be, mennyire biztonságos. Fontos, hogy a tálca méretben és kialakításban tökéletesen illeszkedjen az általunk kiválasztott zuhanykabinhoz.

A zuhanytálca készülhet akrilból, kerámiából vagy öntött márványból (műmárvány). Az akril zuhanytálca a legelterjedtebb, ez pedig annak köszönhető, hogy az akril könnyen formázható anyag, így formavilág szempontjából számtalan lehetőséget biztosít.

Az akril ugyanis egy különleges műanyag, amit hevített állapotban öntenek egy előre kialakított formába, majd üvegszállal kevernek, ennek köszönhetően lesz erős az anyag. Tisztítása rendkívül egyszerű, a szemcsés tisztítószerek azonban megkarcolhatják a felületet. Meleg víz hatására felmelegszik, és meg is tartja a hőt, emiatt igen komfortos anyagnak tekinthető. Előnye még, hogy kifejezetten könnyű, így egyszerűen beépíthető.

Az akril zuhanytálcák között találunk olyat is, ami ülőkével rendelkezik, kényelmi szempontból praktikus megoldás. Vannak kerámia zuhanytálcák is, ezek hosszú élettartamúak, nem deformálódnak el, tehát időtállóak, kiválóan ellenállnak az erős tisztítószereknek is.

Az akrillal szemben azonban a formai lehetőségek száma korlátozott. Szögletes és íves tálcáikra jellemző, hogy csúszásgátló felülettel vannak ellátva, ezzel teremtenek biztonságos zuhanyzási körülményeket.

A kerámia zuhanytálca a tökéletes választás mindazoknak, akik szeretik a megbízhatóságot és a klasszikus szépséget. Az öntött márvány is egy rendkívül időtálló anyag, számos formázási lehetőséget rejt, nem repedezik vagy karcolódik a felülete, emellett rendkívül esztétikus, kellemesen sima, lecsiszolt felület. Hatékonyan áll ellen a vízkő megtapadásának, valamint a baktériumok elszaporodásának egyaránt. Kellemes tulajdonsága még, hogy hőtartó és hőtároló.

A kőhatású, perem nélküli zuhanytálca a modern stílusú fürdőszoba ékköve, többféle színben választható. A burkolható zuhanytálca előnye, hogy a zuhanyzó alja gyakorlatilag a fürdőszoba burkolata egyben, mi választhatjuk ki a színt és a mintázatot.

A hagyományos, fehér színű zuhanytálcák mellett ma már fekete, szürke, bézs vagy cappuccino árnyalatok közül is választhatunk. A burkolt, színes zuhanytálca tökéletesen beleolvad a környezetbe, kellemes légkört teremtve ezzel.

Zuhanytálca formák és méretek

A zuhanyzó kialakításakor fontos szempont a forma és méret meghatározása is. A zuhanytálca lehet szimmetrikus, ezen belül íves vagy szögletes megjelenésű. Íves a zuhanytálca, amikor csak három oldala van, tulajdonképp egy ívelt háromszög. Szögletesnek a négyzet vagy téglalap formájú zuhanytálcát nevezzük.

A legkisebb szimmetrikus zuhanytálca mérete 70x70 cm-es, a legnagyobb pedig 120x120 cm-es. A zuhanytálca alakja lehet még aszimmetrikus, amikor a két egyenes oldal mérete eltérő. A klasszikus köríves és szögletes modellek mellett napjainkban már találunk egyedi megvalósításokat is a kínálatban. A zuhanytálca lehet ötszögletes, trapéz, vagy akár U-alakú is. Ezek a nem mindennapi alakzatok lehetőséget nyújtanak az egyedi méretű zuhanyzók kialakításához.

Ezen kívül jelentős szempont még az is, hogy a kiválasztott zuhanytálca magas vagy alacsony legyen-e. Az egyedi ízlés mellett a fürdőszoba adottságai és a stílus is befolyásolhatja a választott zuhanytálca magasságát.

Ha jó minőségű zuhanyzót szeretnénk kialakítani, a zuhanytálca megfelelő alátámasztása ugyancsak fontos tényező. A jó minőségű, készen vásárolt zuhanytálcához egyedileg gyártott lábszerkezetet kapunk, amely a zuhanytálca beszintezésére kiválóan alkalmas. Az alátámasztásra azért van szükség, mert annak hiányában a zuhanytálca megrepedhet, ha komolyabb nyomás vagy nagyobb súly éri.

A legtöbb gyártó a zuhanytálcához zuhanyszifont is kínál, de vannak általános szifonok is. A zuhanytálca lefolyójához használható szifon méretét a zuhanytálcára ebből a célból kialakított lyuk határozza meg.

A zuhanytálca elhelyezésekor (készen vásárolt zuhanytálca esetében) teljesen vízszintesen állítsuk be a zuhanytálcát, mivel a tálca lejtése eleve ki van alakítva a lefolyó irányába. Ezeknél a tálcáknál fontos, hogy stabilan építsük be, a kabin ráépítése vagy az üvegfal felhelyezése szempontjából fontos a párhuzamosság és a derékszögek. A zuhanytálca vízszigetelését a szilikonfuga adja a tálcának a falhoz való csatlakozásainál.

Javasoljuk, hogy a zuhanytálca választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Köszönjük szépen érdeklődésed! Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!
Valami hiba történt. Kérlek, Próbáld újra!
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.