Mosdó

Fürdőszobánk meghatározó eleme a mosdó, melynek tekintetében a forma- és stílusválaszték nagy, így mindenki megtalálja a fürdőszobájába leginkább illő darabot.

Az esztétikai szempontok mellett lényeges a praktikum, a beépíthetőség, a minőség és a tisztántarthatóság is.

A választás azonban nem olyan egyszerű, hiszen a különböző mosdóknak a más és más formájuk miatt nem ugyanolyan a beépítési módjuk.

Mosdó típusok

Vegyük most sorra, hogy milyen típusú mosdók vannak manapság forgalomban. A hagyományos mosdók a legismertebbek és legelterjedtebbek, nagy forma- és méretválasztékban kaphatók. Falra szerelt kivitelűek, nem alkalmasak bútorba építésre.

Előnyös kialakításúak az úgynevezett szárnyas mosdók, melyek ugyancsak a falra erősíthetőek, ám oldalra kinyúló peremei alkalmasak különféle fürdőszobai eszközök tárolására.

Kisebb helyeken a méretben megfelelően kiválasztott sarokmosdó a megfelelő választás. A szifon eltakarására használhatunk szifontakarót vagy mosdólábat, növelve az esztétikai hatást.
A beépített mosdók esetében is nagy a választék a formát és méretet tekintve egyaránt. A hagyományos mosdókkal szemben a beépítési módjuk változatos, épített pultba, bútorba is beépíthetők.

A kivitelezésnél figyelni kell a ragasztásra és a szigetelésre, amely megakadályozza, hogy a víz a mosdó alá szivárogjon. Csak így válik lehetővé a pult alatti tárolás anélkül, hogy nedvesség érné dolgainkat.

A ráépíthető mosdó, mosdótál igen elterjedt az utóbbi években. Többféle beépítési lehetőségük van, típustól függően szerelhetjük látszó és rejtett konzollal, építhetjük a pultra vagy bútorra is. Ezeknek a mosdóknak egyenes az alja, így szinte bármilyen sík pult vagy bútor felületére szerelhetőek.

Beszerelésük nem bonyolult, csak a szifonnak és a csapnak kell egy nyílást kialakítani az illesztési felületen, majd a megfelelő ragasztás és szigetelés után helyére is kerülhet a mosdó. A ráépíthető mosdó esetében kiemelten figyelni kell az ergonómiai kialakításra, szem előtt kell tartani a mosdó magasságát is a későbbi kényelmes használat érdekében. Az ilyen mosdók változatos formaviláguk és beépítési lehetőségeik miatt kedveltek leginkább.

A szárnyas vagy pultos mosdó praktikus megoldás lehet a fürdőszobában. Ebben a változatban maga a mosdó anyaga a pult is egyben. Előnye, hogy mivel a mosdó anyaga a pult, ellenállóbb a külső behatásokkal szemben, könnyebb tisztán tartani.

Többféle kialakítás és méret létezik, fontos azonban figyelembe venni, hogy a mosdómedence elöl kilóg, ezért a kilógás mögé kell a bútort építeni. A termékkínálatban megtaláljuk szimpla, dupla vagy aszimmetrikus kivitelben, íves és szögletes formában egyaránt.

A beépíthető mosdó legelegánsabb típusát a pult alá lehet beépíteni, a pult anyaga teljesen elfedi a mosdó peremét. Igazán exkluzív hatást akkor kelt, ha a pult anyaga természetes kőből vagy márványból készült.

Miből készülhet a mosdó?

Egy jó mosdó élettartama a termék anyagától függ, így az is meghatározó szempont, hogy milyen anyagból készül az adott mosdó. Számos követelménynek kell megfelelnie, elvárás a hatékony és könnyű tisztíthatóság, a tartós anyag és az esztétikus formavilág.

A zománcozott fémeknél maga a zománc az, ami kényes a súrolásra, és így van ez a rozsdamentes acél esetében is. A vizet kitűnően bírja, a vegyszerektől azonban foltos lehet a felület, ezért tisztításakor ügyeljünk, hogy csak vegyszermentes termékeket használjunk.

A porcelánmosdó a közkedvelt szaniterek sorát erősíti, hisz amellett, hogy víz- és hőálló, a súrolást és a vegyszereket is jól viseli. Az akril és a quakril az elmúlt évtized vívmányai, felületük fényes, tisztításuk pedig nagyon különleges, finom bánásmódot igényel.


Az üvegből készült mosdó gyönyörű és elegáns, persze ezt a fajta mosdót kemény, edzett, ütésálló üvegből tervezik, hiszen mindennapi használatú termékről van szó. Megtalálható már színes változatban is, ami igazán egyedivé teszi.

Léteznek még természetes kőből készült, sőt egyedileg, betonból kiöntött mosdók is. Ez a fajta mosdó igazán sajátos megjelenést biztosít. Előnye, hogy impregnált, így legördül róla a vízcsepp.

Az öntöttmárvány, más néven műmárvány, korunk egyik innovációja, és folyamatos fejlesztése évről évre megújul, ennek köszönhetően egyre jobbá válik. Felülete selymes, sima tapintású, jól esik hozzáérni, nem egy hideg érzetű felülettel találkozik a bőrünk, ezen kívül magas kopás- és ütésállóság jellemzi. Legnagyobb előnye az öntésnek köszönhetően, hogy szinte bármilyen forma kiönthető, megvalósítható ebből az anyagból. Az öntöttmárvány anyag ma már színezhető, így egyedi, a RAL színskála valamennyi színében elérhető mosdónk is lehet.

Javasoljuk, hogy a padlólap választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális padlólap megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.