This is some text inside of a div block.

Lehet-e tabu a WC?

A kérdésre, hogy lehet-e a WC tabu, a válasz: természetesen nem. A mindennapokban ennek ellenére mégis azt tapasztalhatjuk, hogy ezt a témát igyekszünk kerülni. Mivel intim tevékenység, ezzel kapcsolatban sokszor a lehető legkevesebb említést próbáljuk tenni. Szaniterek vásárlásakor azonban a WC választására is sor kerül, ilyenkor pedig igencsak hasznos a lehetőségeink ismerete.

Mint azt korábban is tanácsoltuk, a munkálatokat alapos tervezés előzze meg. Kezdésként a rendelkezésünkre álló tér adottságaival kell előzetesen számolnunk, tehát hogy a WC a fürdőszobában vagy egy külön helyiségben, továbbá hogy mekkora helyen lesz. Ez a szempont alapvetően befolyásolja, hogy milyen irányban tudunk gondolkodni. Következőnek azt kell eldöntenünk, hogy igényeinket leginkább egy padlón álló vagy egy falra szerelt WC szolgálná-e. Utóbbi WC-csésze előnye, hogy alatta is akadálytalanul fel lehet mosni.

Szintén jelentős szempont a tartály építése, valamint anyaga és az öblítési mód is. A szigetelés nélküli és a szigetelt WC-tartályok hasonló elven működnek, azonban belső szigetelés esetén a párásodás könnyebben elkerülhető. A tartályok anyaga jellemzően műanyag, kerámia vagy porcelán. Az öblítés módja szerint pedig a lapos öblítésű változathoz képest a mély öblítésű WC mellett a szagmentesség és a könnyebb takaríthatóság, míg ellene a csobbanás eshetősége szól.

A monoblokkos WC, bár általában drágább, remek választás lehet, ha hosszú élettartamú megoldást szeretnénk. Ennél a napjainkban is egyre közkedveltebb WC-típusnál ugyanis a tartály és a csésze össze van építve. A falba építhető tartályok esetében pedig a helytakarékosság a legnagyobb előny: az ilyen fajta WC-tartályok a falsíkon belül találhatók, így nem is látszanak. A falsíkon belüli WC-tartály ezért kisebb méretű helyiségekbe igazán jó választásnak bizonyulhat.

A WC körüli tabuk hatására sokan a bidé gondolatától elsőre talán idegenkedhetünk, de valójában tisztálkodásunk fontos kelléke kellene, hogy legyen. A változatos WC-kínálathoz hasonlóan a bidé is széles választékban, különálló és WC-csészével kombinált változatban is kapható. A hagyományos bidé lehet talppal rendelkező, valamint falra szerelhető, amennyiben pedig otthonunkban nincs elegendő hely, javasolt bidés WC-ülőke mellett döntenünk.

Mind a környezettudatosság jegyében, mind a vízárak miatt érdemes takarékos típusú WC-t vennünk. Az öblítési mennyiség szabályozhatóságával, az öblítőszelepek hatékonyságával a víztakarékosságra is lehetőségünk nyílik. Azért is lényeges a WC-hez kapcsolódó fogalmakkal tisztában lennünk, mert az egy háztartásban élők számával arányosan akár több mellékhelyiség kialakítása is szükségessé válhat, s nem mindegy, hogy mennyi fogyasztásunk keletkezik. Ezért a WC-k működési elveit, legfőbb előnyeit a WC-választás különféle tényezőinek sorában is részletesebben ismertetjük.

További információkért, segítségért a kollégáinkhoz is fordulhatsz, akik szívesen a rendelkezésedre állnak, hogy a választásod ideális legyen!

CsempePiramis – Időtlen harmónia