This is some text inside of a div block.

Milyen legyen a burkolás során használt fuga?

A padló vagy fal burkolása előtt már a csempe választása is nehéz feladatnak bizonyulhat. A csempeválasztás szempontjaival egy korábbi írásunkban foglalkoztunk, hogy segítsünk mind stílusában, mind funkciójában tökéleteset találni. Amikor tervezgetünk, akkor nemcsak a számunkra ideális csempe, hanem a csempéhez illő fuga is szakértelmet és körültekintést igényel.

Egy másik írásunkban pontosan e célból a fugaválasztás szempontjait is sorra vettük, hogy néhány gyakori és lényeges kérdést tisztázzunk. Ha nem megfelelő fugát használunk, akár káraink is keletkezhetnek. Jelen cikkünkkel azt szeretnénk nyomatékosítani, hogy padlózatunk, illetve falaink burkolatának a tartóssága a segédanyagoktól is jelentős mértékben függ. Mi is a fuga, és mely fajtáit melyik helyiségbe alkalmazzuk?

A fuga egy hézagtömítő anyag, amelyet fugázás során a burkoló elemek közötti résekbe juttatunk, hogy segítségével egyenletes felületet képezzünk. A burkolás előtt, fuga vásárlásakor több tényezőt figyelembe kell vennünk, mert az, hogy milyen fuga ajánlott, a kiválasztott csempétől és a felhasználás helyétől is függ. Nem mindegy, hogy mázas kerámia-, sima gres- vagy porózus falilaphoz, kültéren vagy beltérbe, továbbá magas vagy normál páratartalmú helyiségbe szánjuk-e.

Anyagát tekintve kétféle fuga adott: a cementbázisú, amely szerkezetének köszönhetően igen könnyen használható, de nem vízálló, valamint a műgyanta bázisú, amely könnyedén tisztítható, és vízálló is. Ennek a segédanyagnak kültéren a változó időjárási körülmények, míg beltéren sokkal inkább a nedvesség-igénybevétel ellen kell hatékonyan teljesítenie.

A csempe anyagát szem előtt kell ahhoz tartanunk, hogy jó fuga mellett dönthessünk. Például a porózus anyagú burkolatok esetén cementbázisú fuga szükséges. A kültéri padló- és falburkolatnak pedig a hőmérséklet-ingadozással, a telente jelentkező faggyal és a nyári, növekvő UV-sugárzással szembeni ellenálló képesség, illetve színtartósság is mindenképpen alapvető tulajdonsága kell, hogy legyen.

Mindezen környezeti hatások miatt érdemes flexibilis fugát alkalmaznunk. A fugázó anyag hatékonyságán, eredményességén kívül a színére is gondoljunk, hogy esztétikus látványt és harmonikus érzést nyújtson. A csempéhez hasonló színű fuga mindig biztos és remek választás, azonban kontrasztokkal is kísérletezhetünk. Összességében tehát számos olyan szempont van, amelyre fokozottan ügyelnünk kell.

Mivel a burkolás minősége a fuga választásán is múlhat, kérd szakértőink tanácsát, hogy a burkolás eredményével teljesen elégedett lehess!

CsempePiramis - Időtlen harmónia