Grespadlólap

Amikor építkezünk vagy felújítunk, előbb vagy utóbb a padló kiválasztására is sor kerül. Belső tereinkben a falak után a padló adja a legnagyobb felületet.

A megfelelően kiválasztott padlólap az alapja az ízléses beltérnek és kültérnek, a stílus mellett számos minőségi paraméternek is meg kell felelnie, pl. ilyen az ütésekkel szembeni ellenállóképesség vagy az időjárás viszontagságai.

Az egyéb paraméterek, mint a nedvszívóképesség, a hővezetés vagy a tisztántarthatóság szintén fontosak, és akkor még nem is említettük a kopásállóságot, a csúszásmentességet és a fagyállóságot.

A grespadlólap legfontosabb jellemzője, hogy a vízfelvétele 0,5% alatt van, ami a legalacsonyabb érték a kerámia anyagú burkolólapok között. A grespadlólap kiváló tulajdonságait a gyártástechnológiájának köszönheti, amely során a préselés után szárítással a maradék nedvességet is elveszíti, végezetül egy 1200 fokon történő égetés folyamán nyeri el végleges minőségét.

A grespadlólap előnyei

Gyártási technológiájának köszönhetően a grespadlólap kiemelkedően jó kopásállóságú, rendkívül alacsony porozitású, és ezáltal kiváló fagyállóságú burkolóanyag.

A grespadlólap nem szintetikus anyag, a gres egy kőtípus. A grespadlólap – mint minden más kerámiaáru – agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből készül, természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába.

Az eljárás előnye, hogy a greslapnak ezáltal hatalmas a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállása. A felületi struktúrának köszönhetően az ütések és a nagy nyomás sem okoz problémát, a padlólap élettartama hosszú.

A grespadlólap rendkívül jól vezeti a hőt, ezért szintén ellenálló a hőmérséklet változásaival szemben, így a grespadlólap kültéren is használható. A nedvszívó képessége alacsony, csúszásmentes és fagyálló.

A hagyományos értelemben vett grespadlólap a természetes kövek hatását tükröző kőporcelánlap. Rendkívül mutatós, óriási szín-, forma- és mintaválasztékban kapható, anyagának köszönhetően pedig széleskörűen alkalmazható.

A grespadlólap olyan építőipari burkolóanyag, mely a padló- és a falfelület burkolását is szolgálja – kültéren vagy beltéren, a grespadlólap mindenhol megállja a helyét. Tulajdonképpen nem is létezik olyan helyiség, ahová a grespadlólap ne illene, köszönhetően a különféle színeknek és a változatos felületi struktúráknak.

Milyen helyiségbe milyen grespadlólap ajánlott?

Annak eldöntéséhez, hogy milyen helyiségbe milyen grespadlólap ajánlott, egy fontos szempontot kell figyelembe venni, ez pedig a PEI besorolás, ami 1-től 5-ig terjedő értékekkel számol.

Ez jelöli a grespadlólap kopásállóságát, mely nagyon fontos tényező. Mielőtt csak a szín és a forma szerint választanánk, az egyik legfontosabb, hogy adott igénybevételre megfelelő kopásállóságú grespadlólap mellett döntsünk.

Attól függően, hogy lakóingatlanba, irodába vagy esetleg egy üzletbe tervezzük-e a grespadlólapot, más-más igénybevételnek lesz kitéve. Lakóingatlanba már egy II–III kopásállóságú grespadlólap is tökéletesen megfelel (természetesen a helyiség adottságainak figyelembevételével), míg egy iroda, üzlet vagy más, nagyon nagy forgalmú létesítmény esetén a tartósság érdekében IV–V kopásállóságú grespadlólap indokolt.

Milyen legyen grespadlólap?

A máztalan grespadlólap kopásállósága rendkívül magas, alkalmazása költséghatékony. A grespadlólap készülhet mázas változatban is, akár kétféle eljárással.

Az egyik esetben az alapanyag és a máz egyszerre kerül kiégetésre. A másik típus az úgynevezett kétszer égetett kerámia, ahol először a kerámiatestet égetik ki, ezután hőtechnikai eljárással kerül rá a máz, majd újra égetni kezdik a grespadlólapot. Az így kapott grespadlólap ellenálló, higiénikus, könnyen tisztítható, és nem utolsó sorban éghetetlen, valamint tűzálló.

A könnyű tisztíthatóság a grespadlólapot speciális elvárásoknak kitett felületek burkolására is alkalmassá teszi, az anyag nem engedi magába a szennyeződéseket, ezáltal a felület nem kíván speciális tisztítóanyagot.  

Felhasználási területe nagyon sokrétű. A greslap jó választás lehet padlófűtés alkalmazása esetén, jó hővezetési és hősugárzási képességének köszönhetően bármekkora vastagságban alkalmazható a padlófűtéshez. A grespadlólapnak vastagságától függően kizárólag a hőtárolási képessége növekszik, illetve csökken. A padlófűtéshez alkalmazott, jó minőségű grespadlólap mindig megtérülő beruházás.

Fentebb már említettük a kültéri alkalmazhatóságát is a grespadlólapnak. A fagyállóság a porozitás, vagyis a vízfelvétel függvénye. Kültérre a 3% alatti vízfelvételű lapok ajánlottak. A grespadlólap vízfelvétele 0,5% alatti, ezáltal tökéletes választás a kültérre történő használathoz.

A grespadlólap felülete csúszásmentes kivitelben is elérhető, így a fagyállóság mellett a biztonság is maradéktalanul megvalósítható. Mint az látható, a grespadlólap választásával minden személyes elvárásunkat és műszaki előírást kielégítően tudunk burkolatot választani.

Javasoljuk, hogy a grespadlólap választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát az ideális grespadlólap megtalálásához, így biztos lehetsz abban, hogy a stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Ajánlatkérés

Kérj egyedi árajánlatot!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Javasoljuk, hogy a padlólap választásakor kérd ki szakértő értékesítőink tanácsát, az ideális padlólap kiválasztásához, így biztos lehetsz benne, hogy stílusában és funkciójában is tökéletes lesz.

Weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. További információk: Adatvédelmi Tájékoztató.