This is some text inside of a div block.

Milyen méretű csempét válasszunk?

Szempontok csempeválasztáshoz

A csempe mérete enteriőrtervezéskor fontos szereppel bír, a különböző nagyságú darabok ugyanis másképp segítenek a tér stílusának alakításában. Burkolat választásakor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy minden különböző méret a tér általános benyomását erősítheti vagy éppen gyengítheti. Egy világosabb színű csempe például tágasabbnak tűnő teret eredményez, míg a sötétebb színű csempe melegebb és barátságosabb hangulatot ad. A méreten kívül természetesen a csempe anyaga, mintája és színe is hasonlóan jelentős tényezők, a textúrált vagy mintás burkolatok sokkal érdekesebb, kreatívabb hatást kelthetnek. A tér arányaiban, sőt atmoszférájában tehát a különböző méretű csempe alkalmazása, valamint a minta szabályos vagy szabálytalanabb váltakoztatása szintén közrejátszhat. A burkolni kívánt tér rendeltetését is jó figyelembe venni: nem mindegy, hogy a csempe a fürdőszobába, a konyhába vagy a teraszra kerül-e.

A nagyméretű csempe előnyei

A látványos, elegáns hatás, amennyiben kedveljük a modern és minimalista irányzatot, mindenképpen a nagyméretű csempe előnyei közé sorolható. A nagyobb felületű burkolat könnyebben és gyorsabban is telepíthető, s mivel a nagyobb méretnek köszönhetően összességében kevesebb csempe szükséges, használatával pénz és idő takarítható meg. A nagyméretű csempe alkalmazásával ráadásul még a fuga mennyisége egyaránt számottevően csökkenhet, így pedig a felületek tisztítása, karbantartása ugyancsak sokkal egyszerűbb. Mindezeken kívül az is előnyös tulajdonság lehet, hogy a nagyobb csempe a nyomásnak, kopásnak is jobban ellenáll, hosszabb élettartammal bírhat. Hosszú távú használat szempontjából tehát a nagyméretű csempe melletti döntés praktikusabb választásnak bizonyulhat.

A kisméretű csempe előnyei

A nagyméretű burkolóanyagokhoz képest a kisméretű csempe egyik lényeges előnye, hogy sokkal inkább rugalmasnak mondható, a felületekre ezért könnyebben illeszthető, beleértve az olyan kényesnek számító területeket is, mint például a fürdőszoba vagy konyha. A kisebb csempe a lépcsők, falak és padlók görbe felületeinek burkolására is hatékonyabban alkalmazható. A kisméretű csempe választása a különlegesebb, merészebb, rendhagyóbb hatást vagy részletesebb mintákat szintén lehetővé teszi. Alacsonyabb vagy korlátozott mértékű költségvetés esetén a nagyobb burkolatokkal szemben a kis méretek további előnye, hogy általában olcsóbbnak bizonyulnak, vagyis használatuk anyagilag kevésbé terhelő.