This is some text inside of a div block.

Hogyan kell a régi fugát felújítani, anélkül, hogy újra kellene fugázni?

Fuga tisztítása házilag


Valószínűleg Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a gyönyörűen kicsempézett fürdőszobában a csempék közötti fuga az idő múlásával elszíneződött (rosszabb esetben teljesen átszíneződött).

De hogyan lehet visszaállítani a fuga szép, eredeti állapotát anélkül, hogy ki kellene bontani a régit, és teljesen újra kellene fugázni? Ebben a cikkünkben erre a problémára kínálunk megoldást.

A fuga elszíneződésének oka(i)

A fuga egy porózus anyag, ezért magába tudja szívni a nedvességet, a nedvességgel együtt pedig mindenféle szennyeződést (pl. felmosóvíz, porra kilöttyenő víz, vörösbor, kávé stb.). A különféle szennyeződések mellett ugyanakkor a baktériumok is előszeretettel telepednek meg a fugákban, ezáltal további bosszúságot okozva, és akkor még nem is említettük a konyhában jellemző olajgőzt.

A szennyeződések és baktériumok eltávolítására a megoldást egy jó fugatisztító jelenti (pl. Dry-Cleaning).

Fugatisztító

A fugatisztítás menete

A megvásárolt fugatisztítót (Dry-Cleaning) egy sima ecsettel vidd fel a tisztítandó fuga felületére. Az ecset szélessége nagyjából azonos legyen a fuga szélességével. Miután átkented a fugát a tisztítóval, kb. 1 perc után mosd is le egy vizes szivaccsal vagy ronggyal. Ezt követően alaposan öblítsd le a felületet sima vízzel. Ha szükséges, ismételd meg a folyamatot.

Hogyan lehet kivédeni a fuga elszennyeződését a későbbiekben?

A fuga elszennyeződésének kerülésére megoldás a fugaimpregnáló használata (pl. Pointing Protector). A fugaimpregnálás lényege az, hogy a fuga porózus felületét eltömítjük, ezáltal a fuga nem szívja magába a nedvességet, és azzal együtt a szennyeződéseket sem.


Fugaimpregnáló

A fugaimpregnálás menete

A fugaimpregnálót (Pointing Protector) mindig két rétegben kell felhordani. Az első réteget kizárólag száraz felületre lehet felvinni, hasonló módon, mint a fugatisztítót, tehát egy ecset segítségével. Ezt mindaddig ismételd folyamatosan, amíg az impregnáló meg nem folyik a fuga felületén, ami a pórusok eltelítődésének jele. Ahogy haladsz előre, végig figyelni kell a már átkent fugára, mert teljesen nem száradhat ki! Mielőtt kiszáradna az első réteg, fel kell vinni a második réteget, ami viszont csak nedves felületre történhet. Az első réteg felhordásához hasonlóan ezt is megfolyásig kell elvégezni. Amikor a második réteg teljesen kiszárad, akkor kész az impregnálás. A szennyeződések elleni védelemre szolgáló impregnálást rögtön az új fugán is meg lehet csinálni, aminek köszönhetően megkíméljük magunkat a későbbi fugatisztítással való bajlódástól.

Olajos szennyeződések a konyhában

Fugaimpregnáló

‍A konyhában a fugák egyik legnagyobb károkozója az olajgőz, valamint a különböző folyékony állagú anyagok, amelyek szintén könnyedén bejutnak a fuga porózus szerkezetébe. Megoldás ezek ellen is van, ugyanis léteznek már olyan fugatisztító és -impregnáló anyagok (pl. Oil Stain Remover fugatisztító, Pointing Protector Max fugaimpregnáló), amelyek segítségével eltávolíthatóak az olajos foltok a fugáról, illetve kifejezetten az olajos szennyeződésekkel szemben védik meg a fugát. A konyhában az olajos foltok esetében a fugatisztítást és a fugaimpregnálást a feljebb leírtaknak megfelelően végezd, továbbá arra is figyelj, hogy impregnálásnál a felület ne legyen átforrósodva!